1: Unit 2b Wellington Lane, Bristol


Property type: Terraced ex-industrial unit dating from the 1930s

Project: Earthwise Construction was appointed as main contractor and energy consultant to carry a conversion of the industrial unit into a four bedroom house to meet the AECB’s low energy silver standard.

Overview: Prior to the renovation works, the building comprised of a single storey live/work unit split into a one bedroom flat and an open plan office. With no outdoor space and limited room to extend the house sideways, the new development added a second storey and roof terrace over the majority of the existing building. The downstairs is characterized by a generous entrance hallway, and by the unexpected geometries of the bedrooms and bathroom. Upstairs, the wide curved roof and large open plan kitchen/living room are striking features. The front terrace extends the living area and is finished with flagstone tiles and vertical larch cladding. The renovation has been built to the AECB’s silver standard.

Challenges: The building is situated in a conservation area in central Bristol, on Wellington Lane, a narrow cul-de-sac which is the only access to the site. The building occupies the whole site apart from a small strip of hard-standing to the front, making the logistics of the build a real challenge.
Hitting the airtightness target was one of the biggest challenges given the condition of the existing building, the preliminary air pressure test achieved better than hoped for with a result of; 0.83 m3/hr/m2

Materials used: High performance phenolic foam insulation was used throughout with timber triple glazed windows. Other materials include: engineered FSC wooden floors, natural stone tiles, FSC larch cladding, exposed brick work, industrial insulated roofing sheets. A Paul Focus 200 Mechanical Ventilation with Heat Recovery (MVHR) system was fitted to provide ventilation requirements.